Vocabulari II República i Guerra Civil espanyola


Estatut. Règim jurídic al qual estan sotmeses les persones que pertanyen a una regió autònoma.

Falange. Partit polític d’inspiració feixista fundat per José Antonio Primo de Rivera durant la II República (1933). El 1934 es va unir amb les JONS de Ramiro Ledesma. Va destacar durant la II República pels seus enfrontaments al carrer amb els esquerrans. Va recolzar activament el cop militar de 18 de juliol de 1936, augmentant considerablement els seus afiliats. El 1937 es va fusionar amb els Tradicionalistes formant FET de les JONS per ordre de Franco, qui va ocupar la seua direcció. Va ser l’únic partit polític permès durant la dictadura franquista. Durant la Transició es va dividir en diverses formacions polítiques, que mai han obtingut representació parlamentària.

Llei de Bases de la Reforma Agrària. Llei per la qual s’establia que la terra estatal i dels antics senyorius podia ser expropiada als seus amos per ser repartida entre els camperols.

CEDA. Confederació Espanyola de Dretes Autònomes. Agrupació de partits catòlics, fundada i dirigida per José María Gil Robles. El seu lema era: Religió, Pàtria, Família, Prosperitat i Ordre.

Casas Viejas. Localitat de la província de Cadis. Enfrontaments violents entre els jornalers del poble i la guàrdia civil. Es van saldar amb la mort de diverses persones.

Agrupació al servei de la República. Moviment polític creat per José Ortega i Gasset, Gregorio Marañón i Ramón Pérez de Ayala.

JONS. Moviment polític sorgit de la fusió de grups liderats per Ramiro Ledesma Ramos i Onésimo Redondo. El 1934 es va unir amb Falange Espanyola.

Izquierda Republicana. Partit polític fundat per Manuel Azaña, resultat de la fusió d’Acció Republicana, partit del propi Manuel Azaña, Partit Republicà Radical Socialista, de Marcelino Domingo i Organització Republicana Gallega Autonomista, de Santiago Casares Quiroga.

ERC. (Esquerra Republicana de Catalunya). Partit polític fundat a Catalunya el 1931. Les seves figures més destacades van ser Francesc Macià, Lluís Companys i Josep Tarradellas.

POUM. (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Fundat el 1935, antiestalinista, desmantellat a instàncies de la Unió Soviètica.

Brigades Internacionals. Unitats militars formades per voluntaris estrangers antifeixistes que van acudir a Espanya per lluitar a favor de la República.

Casado, Segismundo. (1893-1968). Coronel de l’exèrcit de terra. Va estar en contra de la política de resistència del president de Govern Juan Negrín. Va fracassar en el seu intent de cop d’Estat (1939) i va aconseguir la pau negociada amb el general Francisco Franco.

Francisco Franco Bahamonde (1892-1975). Militar de l’Exèrcit de Terra. Va aconseguir el grau de Generalísimo. Va liderar l’exèrcit nacional durant la Guerra Civil (1936-1939). Va ser Cap de l’Estat (1936-1975).

José Giral (1879-1962). Polític. Membre del partit Acció Republicana. President del Govern durant la Guerra Civil (1936)

José Miaja (1878-1958). General de l’exèrcit de terra. Ministre de la Guerra (1936) i president de la Junta de Defensa de Madrid durant la Guerra Civil (1936-1939). Va participar en l’intent de cop d’Estat del coronel Segismundo Casado (1939).

Milicians. Nom amb el qual es designa als voluntaris – generalment obrers i camperols – armats i organitzats per partits polítics i sindicats favorables a la República, per fer front al cop militar de Juliol de 1936.

Emilio Mola (1887-1937). General de l’exèrcit de terra. El govern del Front Popular el va destinar a Pamplona per considerarlo hostil a la República. Va preparar l’alçament de 1936. Va establir la Junta de Defensa Nacional a Burgos (1936). Durant la Guerra Civil de 1936 va estar al comandament de l’exèrcit nacional en el front nord.

Juan Negrín (1892-1956). Polític. Diputat pel PSOE durant la Segona República. President del Govern (1937-1939).

Regulars. Soldats marroquins enquadrats en els batallons de l’Exèrcit espanyol a l’Àfrica.

Vicente Rojo (1894-1956). General de l’exèrcit de terra. Durant la Guerra Civil de 1936 va planejar les ofensives de Terol i l’Ebre l’exèrcit republicà.

CNT. Confederació de sindicats anarquistes Fundada el 1910. Està adherida a l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT) i per això és coneguda també amb el nom de CNT AIT.

Exili. Separació, voluntària o imposada, d’una persona del lloc on viu, per raons polítiques.

Reservistes. Homes que havien completat el servei militar i havien passat a la reserva.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 13 11 ?